brygg metoder
Espressomaskin
Vill du kunna göra en äkta espresso eller cappuccino behöver du en espressomaskin. För att få ett gott resultat varje gång rekommenderar vi en maskin med en effekt på minst 1400 W och ett tryck på minst 9 bar. Avgörande för hur din espresso blir, är hur hårt du packar kaffet i maskinens filterhållare. Kaffets malningsgrad och mängden kaffe (du bör ha ca 6-8 gram för en enkel espresso på 3-4 cl) avgör hur hårt du ska packa. Prova dig fram, det ska ta 20-30 sekunder för vattnet att rinna genom. Följer du dessa grundregler får du en härlig espresso med en heltäckande, tjock och gyllenbrun crema på toppen. En espressomaskin kräver ett finmalet kaffe. Välj mellan ZOÉGAS DELLA CASA och ZOÉGAS PALAZZO eller köp hem någon av våra blandningar som Hela Bönor och mal espresson själv.
Vanlig bryggare
För att få ett riktigt bra resultat bör du ha en bryggare med en effekt på minst 1100 W. Dels för att vattnet ska nå rätt temperatur, 92- 96 grader, dels för att vattnet ska rinna genom kaffet lagom fort. Vid traditionell bryggning är doseringen mycket viktig. (Tar du för mycket kaffe blir smaken besk, tar du för lite blir den tunn och karaktärslös). Dosera ett ZOÉGAS-mått (6,25 g) per kopp eller 10 msk till 8 koppar (1 liter) vatten. Alternativ: Värm vattnet på spisen och lyft bort kastrullen när vattnet nått kokpunkten. Häll vattnet genom filtertratten i omgångar. Rör runt lätt i kannan före servering för att få en jämn smak. Dosering enligt ovan.
Perkolator
En perkolator är lika enkel att använda som en vanlig bryggare, och du behöver inget filter. Perkolatorn består av två delar: I underdelen häller du på vattnet och i överdelen kaffet. När du slagit på bryggaren värms vattnet upp till ånga som passerar kaffet i överdelen. Använd vår grovmalda mörkrostblandning ZOÉGAS PRESSO och dosera 7 ZOÉGAS-mått till 1 liter vatten.
Mokabryggare
Ett enkelt sätt att få ett riktigt gott och kraftfullt kaffe som är en perfekt grund för till exempel en caffè latte. Resultatet jämfört med en espressomaskin skiljer sig främst i att du inte får någon crema på kaffet. Mokabryggaren finns i så gott som alla hem i Italien och blir allt populärare även på våra breddgrader. Skruva isär bryggarens över- och underdel.
Fyll underdelen med vatten upp till strax under ventilen. Fyll filtret med kaffe och packa jämnt men inte hårt. Sätt bryggaren på spisen på medelhög värme – när det slutar pysa är kaffet klart.
Använd någon av våra espressoblandningar ZOÉGAS DELLA CASA eller ZOÉGAS PALAZZO eller ”vanligt” mörkrostat ZOÉGAS bryggkaffe. Du kan också köpa hem någon av våra blandningar som Hela Bönor och mala kaffet själv.
Presskanna
Presskanna, eller bistrobryggare som de också kallas, har många fördelar. De är både praktiska och prisvärda och dessutom trevliga att ställa fram på bordet när man serverar kaffet. Sjud upp vatten på spis eller i vattenkokare. Använd ZOÉGAS PRESSO och dosera ett toppat ZOÉGAS-mått per kopp eller 6 msk till 0,5 liter vatten. Häll vattnet över kaffet och rör om. Låt dra i ca 4 minuter och pressa sedan långsamt ner filtret.