Färskmalet kaffe
Så lyckas du med färskmalet
Hur du förhöjer din kaffeupplevelse med hela bönor
Om du vill ha ett extra gott kaffe rekommenderar vi dig att mala ZOÉGAS hela bönor själv. Kaffet blir godare med alla utsökta smaker och all arom som frigörs precis före bryggning och den härliga doften av nymalet kaffe ger smakupplevelsen en ny dimension. Dessutom får du ditt kaffe malet precis som du vill ha det, anpassat efter din bryggmetod. Vi har bönor för alla favoritsmaker.
Vilken kvarn ska jag välja?
Det finns två slags kaffekvarnar: en med knivar och en med malskivor. Om du väljer den med knivar hackas bönorna sönder av de roterande knivarna. När kaffet är färdighackat bedömer du själv. Malningen kan bli ojämn från gång till gång, men precisionen är tillräcklig för ett gott bryggresultat för alla varianter utom espresso.
En kvarn med malskivor ger ett jämnare resultat för dig med höga krav på att alltid få ett lika gott kaffe. Du kan förinställa malningsgrad och oftast också malningstid. Och med en kvarn med malskivor är det också lätt att dosera rätt mängd kaffe för bästa resultat. Har du en
espressomaskin bör du ha en kvarn med
malskivor.
Hur väljer jag malningsgrad?
Det är bryggmetoden som avgör vilken malningsgrad som passar bäst.
Till en vanlig bryggare används mellanmalet (bryggmalet) kaffe. För bästa resultat bör bryggaren ha en effekt på cirka 1 400 W, så att vattnet får rätt temperatur (92-96 grader).
I en espressomaskin är det bäst att brygga med finmalet kaffe som packas relativt hårt. En vällagad espresso har en tjock och gyllene crema. Finmalet kaffe är också bäst att använda till en mokabryggare, som du ställer direkt på
spisplattan och ger dig en god espresso men utan crema.
Om du brygger i en presskanna eller i en
perkolator använder du helst grovmalet kaffe.
I perkolator packar du kaffet lätt i metallfiltret. När du använder en presskanna ska du koka upp vatten, hälla över kaffet, röra om och pressa ned efter ca 4 minuter.
ZOÉGAS bönor är av högsta kvalitet
Det är enbart de bästa och finaste bönorna som kan mörkrostas, eftersom bönor av sämre kvalitet annars får en bränd smak. Vi har över hundra års erfarenhet av att tillverka mörkrostat kaffe och ser till att trygga kvaliteten från böna till kopp.
Vi köper främst in högvuxet kaffe, för ju högre höjd bönorna växer på, desto finare blir kvaliteten. Genom rostningen frigörs sedan kaffets alla fina smakämnen och härliga aromer på bästa sätt. Blandningen av olika kaffesorter för varje rosningsgrad avvägs perfekt. Slutligen kontrolleras det rostade kaffets färg, fukt och smak noga.
Vilken är din favorit?
Skillnaden mellan ZOÉGAS kaffeblandningar ligger i karaktärsdragen. Oavsett vilket mörkrost du väljer kan du alltid enkelt hitta en eller flera favoriter. I din butik finns ett brett sortiment av ZOÉGAS hela bönor, läs gärna mer om
Lycka till och välkommen till en större kaffeupplevelse med ZOÉGAS hela bönor.