Från böna till kopp
vägen till mörkrostat kaffe
Vi svenskar är, efter finländarna, världens mest kaffeälskande folk. Är det någon dryck som vi kan kalla nationaldryck så är det kaffe. Vi dricker 4-5 koppar per person och dag och på ZOÉGAS köper vi in tusentals ton råkaffe per år.
Kaffets väg
Redan i inköpsprocessen börjar våra omsorger för att få fram ett kaffe av högsta kvalitet. Kaffeträd växer i ett band runt jordklotet mellan Norra och Södra vändkretsen och ju högre höjd det växer på, desto finare kvalitet.
Inköp
På ZOÉGAS köper vi huvudsakligen högvuxet kaffe från Sydamerika och Östafrika. Det krävs många års erfarenhet för att känna till hur man får de bästa kvaliteterna till bästa pris. Det har våra inköpare. De ska känna till kvalitet och karaktär på hundratals sorters råkaffe. Vi gör våra inköp via flera olika kanaler, t ex via agenter och "tradingbolag" som vi har daglig kontakt med. Kaffe köps på börserna i bl a New York och London. Priserna fluktuerar mycket kraftigt beroende på spekulation, frost, torka, naturkatastrofer, politiska beslut etc. Innan vi bestämmer oss för ett köp kontrollerar vi råkaffets kvalitet noggrant i vår kvalitetsavdelning.
Råkaffehantering
Nästan allt kaffe kommer i containers från ursprungsländerna via kontinenten till Helsingborg. Det tar ca 1 månad att skeppa hem kaffet. Vid akut brist på råkaffe kan vi köpa på spotmarknaden och få kaffet inom 48 timmar. Vid maximal kapacitet lossas 6 containers per dag, innehållande 250-320 säckar per styck, där varje säck vanligtvis väger 60 kg. Råkaffesäckarna töms genom att säckarna skäres sönder i en säcktömningsanläggning. Tomsäckarna pressas till balar och lämnas till soptippen. Kaffet rensas först enligt sållprincipen, därefter följer stenavskiljning, magnetrensning och transport till silo.
Rostning
Råkaffets kvalitet är naturligtvis mycket viktigt, men minst lika betydelsefull för smaken är rostningen och blandningen. När det gäller rostningen, som hos ZOÉGAS sker med naturgas, handlar det om att avbryta den i exakt rätt sekund. Först då kan kaffets alla fina smakämnen och härliga arom komma till sin fulla rätt. Det krävs mycket för att få fram ett bra mörkrostat kaffe. Man måste också göra en perfekt avvägd blandning av olika kaffesorter för varje rostningsgrad. Om någon kan kalla sig expert på det området så är det ZOÉGAS med en mer än hundraårig erfarenhet.
Paketering
Vi packar kaffe av olika blandningar, rostningsgrader och förpackningsstorlekar, men också med olika grovlekar från finmald espresso till omalda hela bönor. Förpackningarnas uppgifter är många och en av de viktigaste är att bibehålla kaffets kvalitet under så lång tid som möjligt. En faktor av stor betydelse i detta sammanhang är luftens syre som negativt påverkar kaffets kvalitet. Vid packning av kaffe strävar vi därför att ta bort luften ur förpackningen och för detta använder ZOÉGAS två olika metoder beroende på vilken typ av förpackning som ska tillverkas. Vakuumförpackning som ger hårda paket använder vi till kaffe som säljes i butik till konsumenter. För storhushållskaffe till restauranger etc. så avlägsnas luften i förpackningarna genom att man blåser in koldioxid som tränger undan luften.
Kvalitetsavdelningen
Här kontrolleras råkaffe, rostat kaffe och paketerat kaffe. Råkaffeproverna rostas och förbereds för avsmakning. Våra erfarna provsmakare betygsätter kaffet enligt en standardskala. Betygsättningen utgör underlag för våra inköp och hur partierna blandas in i recepten till de olika kaffeblandningarna. Rostat kaffe från rosteriet kontrolleras kontinuerligt på färg, fukt och smak för att vi alltid ska hålla en hög och jämn kvalitet. Löpande kontroll av färdigpackat kaffe utföres innan det slutligen frisläpps för att distribueras till våra kunder. Vi gör även lagringsprov som testas av våra provsmakare. På kvalitetsavdelningen bedöms också reklamationer och det är här vi följer upp nyheterna på kaffemarknaden, t ex nytt kaffe och nya kaffebryggare.
Skrivet 2013-10-09 Klockan 09:34:44
Hej! Jag håller på att göra lite efterforskningar om just Zoegas, och här inne fick jag rätt mycket nyttig info. är bara lite nyfiken på dina källor? Har du haft kontakt med Zoegas själv?
Tacksam för svar.
Sarah