Kombinera smaker
Kaffe och mat i smakharmoni
Vad passar till vad?
En kopp kaffe kan vara så mycket mer än bara en kopp kaffe. Det finns över 800 smakämnen i kaffe – ungefär dubbelt så många som det finns i vin – och de påverkas av vad som serveras till. Genom att kombinera kaffe och mat på bästa sätt kan du förhöja smakupplevelsen.
Ge dig själv nya smakupplevelser
Du som uppskattar förföriska kombinationer av mat och dryck kommer älska konsten med kaffeparning. Skillnaden på smakupplevelsen av kaffet är enorm beroende på vad som serveras innan eller till. Vid en bra kombination behåller både kaffet och maten sina karaktärer, men i bästa fall gifter sig smakerna med varandra och en ny fantastisk smakupplevelse uppnås. Med rätt kaffe kan du med andra ord lyfta en enkel maträtt till högre höjder, likaväl som den kan ta udden av en exklusiv, vällagad meny. De många smakerna i kaffe gör det till ett fantastiskt komplement till desserter och efter måltider.
Utgå från fyra grunder
För att skapa oemotståndliga kombinationer av kaffe och mat är det bra att känna till de grundläggande faktorerna som påverkar smakupplevelsen.
Kaffebönornas ursprung, blandningen från olika plantager samt rostningen är avgörande för kaffets tongivande karaktär. Vid provsmakning av kaffe utgår du främst från fyra beskrivningar;
Arom har stor påverkan på vår totala smakupplevelse eftersom hjärnan kopplar samman intrycken från lukt- och smaksinnet. Aromerna i kaffe kan tillföra en extra dimension av t ex vanilj, vinbär, fruktighet, äpple och kanel.
Syrlighet återfinns i kaffe från högvuxna plantager. Syrlighet känns på tungans sidor och ibland bakom gommen och ger en levande och dominerande känsla.
Fyllighet är munkänsla och tjockleken som dröjer sig kvar på tungan. Kaffe lämnar en textur som kan vara tex sträv eller tung, och sitter kvar i munnen långt efter att kaffet druckits.
Smak är den sammanlagda upplevelsen av arom, syrlighet och fyllighet.
Sött, salt, beskt eller surt?
Även om kaffets smakomfång är komplext, kan du generalisera utifrån rostningsgrad. Lättare rostningar smakar bättre till friska och lättare måltider medan mörkare rostningar ofta passar bäst efter kraftfulla kötträtter, nötter och mörk choklad.
Genom att utgå från våra fyra grundsmaker kan du lättare vägledas när kaffets komplexa karaktär ska balanseras. Den tongivande smaken på maten påverkar vilken kaffekaraktär som smakar bäst.
Sötma finns främst i frukt, choklad och karamell. Sötma förhöjer smaken och kan kombineras med ett neutralare kaffe för att lyfta fram fruktigheten.
Sälta är vanligt i maträtter och är liksom sötma lätt att känna igen. Sältan tar bort fruktsyror och garvsyror och kräver ett mörkrostat och fylligt kaffe.
Beska finns i mörk choklad och oliver. Beska kan uppfattas som skarp och balanseras generellt av ett milt kaffe.
Syra finns i exotisk frukt, citrus, lime och crème fraiche. Syra tillför friskhet och harmonierar gärna med syrligt kaffe.
Utmana dina sinnen
Varje kaffeblandning har en egen unik smakprofil som fungerar olika i kombination med mat. Upptäck fler kaffesorter och hitta favoriter som passar din livsstil. Dricker du gärna kaffe till gräddiga tårtor och bakelser, är t ex ZOÉGAS PASIÒN COLOMBIA ett gott val. ZOÉGAS SIDAMO ETHIOPIA serveras däremot helst tillsammans med söta desserter. Bjuder du på fisk och skaldjur, passar t ex ZOÉGAS HAZIENDA med sin komplexa, välbalanserade smak med toner av mogna bär, plommon och nötter, perfekt efter maten.
Utforska gärna ditt smaksinne och prova några av våra rekommenderade kaffe- och matkombinationer. Smaken är alltid personlig och det är till sist du själv som bäst avgör vad som passar till vad.
ZOÉGAS karaktärer framhäver smaker från maträtter och desserter med olika resultat. För att hitta den perfekta balansen och skapa en hethetsupplevelse har ZOÉGAS i samarbete med Daniel Chomieniec från Nordiska Smakpatrullen/The Lounge, analyserat och provat fram en smakguide. Under Våra karaktärer kan du läsa mer om våra olika mörkrost blandningar och deras smakkaraktärer.