Koffein
Att dricka kaffe eller te anses i det svenska samhället som vuxet. T.ex. när man ska fika med sina far- eller morföräldrar, så undrar de varför man inte dricker kaffe. Man kan ju fråga sig om värvning av koffeinkonsumenter är en inbyggd funktion hos en koffeinmissbrukare. Här följer närmare titt på t.ex. koffeinets inverkan på kroppen.
Koffein är en molekyl som hör till gruppen Puriner där även teobromin och teofyllin ingår. Det finns koffein naturligt i 63 olika växter världen över men koffein kan även tillverkas industriellt och har då en bitter smak. Kaffebönor, kakao, te och guarana är några av de vanligaste växter som innehåller Puriner.
(Falkenberg, Gabriel; Nordensköld, Gustav)
Koffein ökar hjärtslaget, andningen, den basiska ämnesomsättningshastigheten och produktionen av magsyra och urin. Det vidgar även blodkärlen i glatt muskulatur (muskler som sköts automatiskt), vilket gör att muskulaturen avslappnas - speciellt bronkialmuskeln. Dessa förändringar varierar mellan personer och kan bero på individens känslighet för drogen, dennes ämnesomsättning, eller hur ofta personen använder koffein.
Koffein ger ett ”lyft”. Man känner sig mindre dåsig, mindre trött och mer kapabel till snabb och ihållande intellektuell prestation. Detta enligt en undersökning bland personer, som även rapporterat om förbättrad prestation när det gäller vissa aktiviteter, som t.ex. bilkörning. Vetenskapliga studier visar att koffein minskar reaktionstid för både visuell och hörselstimuli. Koffein ökar varken det numeriska resonemanget eller korttidsminnet betydelsefullt, det kan istället minska prestationen för aktiviteter där det krävs muskulär koordination och precis tajming.
(Erowid, 2002)
Andra undersökningar visar att information kan behandlas upp till 10 % snabbare av en människa med koffein i kroppen i jämförelse med en utan. Uppmärksamheten ökar, och även i viss grad prestationsförmågan beroende på uppgift. Kroppen blir även mer uthållig vid längre ansträngning genom att koffein minskar kroppens förbrukning av glykogen (kroppens reservförråd av socker). Däremot ökar kroppens fettförbränning istället. Den enda negativa effekten som nämns på den här sidan är att koffein är vätskedrivande och laxerande.
Enligt författaren är koffein svagt beroendeframkallande, beroendet är till lika stor del psykologiskt som fysiologiskt, och bristsymptom brukar, som nämnt, mest vara huvudvärk. Det är fullt möjligt att sluta ha behov av koffein genom att minska intaget under några dagar.
(Susning)
Koffein absorberas snabbt genom magen och tunntarmen in i blodomloppet, där det tar ca. 15-45 minuter att nå högsta nivåer. Mängden koffein som når hjärnan bestämmer styrkan på effekterna som påverkar kroppen. Vanligtvis är det centrala nervsystemet maximalt stimulerat inom 30-60 minuter. Koffein bryts ned av levern och slutligen blir metaboliterna avsöndrade i urin. Det kan också bli avsöndrat i saliv, sädesvätska och bröstmjölk. Koffeinets effekter kommer att fortsätta påverka kroppen så länge det är kvar i blodet. Tiden det tar för kroppen att eliminera hälften av det konsumerade koffeinet varierar från flera timmar till flera dagar.
Exempel på faktorer som förlänger denna tid:
· Vissa mediciner
· Leversjukdomar
· Graviditet
· Antalet enzymer i levern som behövs för koffeinets ämnesomsättning.
Faktorer som förkortar tiden:
· Låg ålder
· Rökning
Studier har visat att en kopp starkt kaffe, drucken 30-60 minuter innan sömn, kan orsaka rastlöshet, svårigheter att somna, ökade kroppsrörelser, en tendens att lättare vakna av plötsliga ljud och minskad kvalitet på sömnen. Den stora variationen på koffeinets effekter på sömnen kan bero på om personen är en vanemässig, tung eller icke-användare av koffein. Icke-användare som dricker den där koppen får enligt studierna större sömnbesvär, medan de tunga användarna har vissa besvär, fast vänjer sig med dem.
Koffeinrelaterade hälsoproblem:
· Halsbränna - Endast av kaffe, orsakas inte av koffein.
· Magsår
· Hjärtproblem - Koffein kan orsaka oregelbundna hjärtslag hos vissa individer.
· Hjärtsjukdomar - Inte bevisat.
Koffein är beroendeframkallande enligt definitionerna för detta. Vilket betyder att det orsakar tillbakadragningssymptom vid upphörande av tungt användande (oftast huvudvärk), att regelbundna användare utvecklar tolerans och att begär uppstår när användande upphör.
Vid upphörande av koffeinintagande kan man uppleva begär, trötthet och apati, förvirring och fokuseringssvårigheter, och huvudvärk.
(Erowid, 2002)
I doser mindre än 0,4g har koffein följande egenskaper:
· Motverkar slöhet och sömnbehov. Koncentration och reaktionsförmåga förbättras.
· Ökar musklernas prestationsförmåga och hjärtats pumpkapacitet.
· Främjar matsmältningen.
I doser mer än 0,4g kan koffein orsaka följande:
· Oro, nervositet och irritation i kroppen.
· Muskelskakningar, kramper och hjärtklappning.
· Ökad magsyraproduktion.
(Gustafsson, Tony, 2003)
Svenska studier bekräftar faran för gravida kvinnor att konsumera koffein. Flera studier under 1990-talet antydde att risken att föda barn med lägre födelsevikt var större hos kvinnor med ett högt intag av koffein. På grund av detta tillsatte Nordiska ministerrådet 1997 en expertgrupp som skulle gå igenom all forskning som studerat sambandet mellan kvinnors exponering för koffein och risken för att fortplantningen eller fostret påverkas menligt.
(Livsmedelsverket, 2002)
När en oregelbunden användare av koffein vill piggas upp lite, så hjälper en kopp kaffe. Däremot när man kanske dricker 2-3 koppar om dagen, så kanske en kopp kaffe bara får en att gå upp till normal nivå. Detta eftersom man lider av att vara utan koffein.
(USA Today, 2003)
Enligt en studie som framfördes på European Society of Cardiology Congress, så kan en kopp kaffe hårdna ådror i kroppen. Enligt forskare ökar hårdnade ådror trycket på hjärtat och ökar risken för hjärtattack och stroke.
(Novick, Jeff, 2002)
En sak jag lagt märke till är det oerhört stora koffeinmissbruket. Av egen erfarenhet vet jag att oerhört många tonåringar i Sverige dricker Coca-Cola dagligen, och det är ju känt att kanske ännu fler äldre dricker kaffe flera gånger om dagen.
Skrivet 2012-01-10 Klockan 10:56:31
Ser bra ut.
Ni är väl nästan klara?
URL: http://www.lollossida.se