Innan jul

Skrivet 2011-12-23 Klockan 21:53:29

Har lagt upp några fakta grupper nu som ni kan se här under!
Vad det blir för skilldnad med olika sortes vatten, grader osv.
har också skrivit lite om mjölken och vad de finns för olika bryggare!
Kommer dessutom att skriva lite extra nu när det är lov för att komma igång med det sista med arbetet!
Ha en riktigt skön jul och gott nytt år!

/ Jannike


Kombinera smaker

Skrivet 2011-12-23 Klockan 21:51:23

Kaffe och mat i smakharmoni

Vad passar till vad?

En kopp kaffe kan vara så mycket mer än bara en kopp kaffe. Det finns över 800 smakämnen i kaffe – ungefär dubbelt så många som det finns i vin – och de påverkas av vad som serveras till. Genom att kombinera kaffe och mat på bästa sätt kan du förhöja smakupplevelsen.

Ge dig själv nya smakupplevelser

Du som uppskattar förföriska kombinationer av mat och dryck kommer älska konsten med kaffeparning. Skillnaden på smakupplevelsen av kaffet är enorm beroende på vad som serveras innan eller till. Vid en bra kombination behåller både kaffet och maten sina karaktärer, men i bästa fall gifter sig smakerna med varandra och en ny fantastisk smakupplevelse uppnås. Med rätt kaffe kan du med andra ord lyfta en enkel maträtt till högre höjder, likaväl som den kan ta udden av en exklusiv, vällagad meny. De många smakerna i kaffe gör det till ett fantastiskt komplement till desserter och efter måltider.

Utgå från fyra grunder

För att skapa oemotståndliga kombinationer av kaffe och mat är det bra att känna till de grundläggande faktorerna som påverkar smakupplevelsen.
Kaffebönornas ursprung, blandningen från olika plantager samt rostningen är avgörande för kaffets tongivande karaktär. Vid provsmakning av kaffe utgår du främst från fyra beskrivningar;
Arom har stor påverkan på vår totala smakupplevelse eftersom hjärnan kopplar samman intrycken från lukt- och smaksinnet. Aromerna i kaffe kan tillföra en extra dimension av t ex vanilj, vinbär, fruktighet, äpple och kanel.
Syrlighet återfinns i kaffe från högvuxna plantager. Syrlighet känns på tungans sidor och ibland bakom gommen och ger en levande och dominerande känsla.
Fyllighet är munkänsla och tjockleken som dröjer sig kvar på tungan. Kaffe lämnar en textur som kan vara tex sträv eller tung, och sitter kvar i munnen långt efter att kaffet druckits.
Smak är den sammanlagda upplevelsen av arom, syrlighet och fyllighet.

Sött, salt, beskt eller surt?

Även om kaffets smakomfång är komplext, kan du generalisera utifrån rostningsgrad. Lättare rostningar smakar bättre till friska och lättare måltider medan mörkare rostningar ofta passar bäst efter kraftfulla kötträtter, nötter och mörk choklad.

Genom att utgå från våra fyra grundsmaker kan du lättare vägledas när kaffets komplexa karaktär ska balanseras. Den tongivande smaken på maten påverkar vilken kaffekaraktär som smakar bäst.
Sötma finns främst i frukt, choklad och karamell. Sötma förhöjer smaken och kan kombineras med ett neutralare kaffe för att lyfta fram fruktigheten.
Sälta är vanligt i maträtter och är liksom sötma lätt att känna igen. Sältan tar bort fruktsyror och garvsyror och kräver ett mörkrostat och fylligt kaffe.
Beska finns i mörk choklad och oliver. Beska kan uppfattas som skarp och balanseras generellt av ett milt kaffe.
Syra finns i exotisk frukt, citrus, lime och crème fraiche. Syra tillför friskhet och harmonierar gärna med syrligt kaffe.

Utmana dina sinnen

Varje kaffeblandning har en egen unik smakprofil som fungerar olika i kombination med mat. Upptäck fler kaffesorter och hitta favoriter som passar din livsstil. Dricker du gärna kaffe till gräddiga tårtor och bakelser, är t ex ZOÉGAS PASIÒN COLOMBIA ett gott val. ZOÉGAS SIDAMO ETHIOPIA serveras däremot helst tillsammans med söta desserter. Bjuder du på fisk och skaldjur, passar t ex ZOÉGAS HAZIENDA med sin komplexa, välbalanserade smak med toner av mogna bär, plommon och nötter, perfekt efter maten.

Utforska gärna ditt smaksinne och prova några av våra rekommenderade kaffe- och matkombinationer. Smaken är alltid personlig och det är till sist du själv som bäst avgör vad som passar till vad.

ZOÉGAS karaktärer framhäver smaker från maträtter och desserter med olika resultat. För att hitta den perfekta balansen och skapa en hethetsupplevelse har ZOÉGAS i samarbete med Daniel Chomieniec från Nordiska Smakpatrullen/The Lounge, analyserat och provat fram en smakguide. Under Våra karaktärer kan du läsa mer om våra olika mörkrost blandningar och deras smakkaraktärer.



kaffeprovning

Skrivet 2011-12-23 Klockan 21:49:58

Varsågod att sörpla!

Grundkurs i kaffeprovning

Upptäck en värld av smakupplevelser!

Du som vill prova och jämföra olika kaffeblandningar behöver inte vara någon expert för att förstå grundprinciperna. Det är enkelt att njuta av de upplevelser som kaffet och provningen ger, samtidigt som det finns hur mycket som helst att lära sig för den som vill.

Steg 1 - Förberedelserna

Innehållet i kaffepaketet som du köper är oftast en kaffeblandning, alltså en blandning av kaffebönor med olika ursprung och rostning.

Vid kaffeprovning brukar det vara lagom att jämföra 3–4 blandningar åt gången. Välj gärna blandningar som skiljer sig tydligt åt i ursprung och rostningsgrad, och kanske någon espressoblandning. Då får du ett brett spektrum av smakvariationer.

Om du har möjlighet kan du använda olika bryggmetoder, t.ex. vanlig bryggare, pressbryggare, mokabryggare och espressomaskin. Alla tar de fram kaffets aromämnen på olika sätt och en och samma kaffeblandning ger med olika tillredningsmetoder olika smakresultat.

Tänk också på att alltid använda friskt, kallt vatten. Kaffet ska vara nybryggt, men får gärna stå och svalna någon minut före provsmakningen. Är kaffet för hett blir det svårt att känna alla smaker.

Steg 2 - Provningen

Börja med att sticka ner näsan i glaset eller koppen så att du tydligt känner kaffets karaktäristiska doft. Den ger en föraning om vilka smakupplevelser som kommer att följa.

Därefter är det dags att sörpla. Använd gärna sked, men det viktigaste är att du får in luft i munnen tillsammans med kaffet eftersom luften lyfter fram aromämnena. Låt drycken skölja genom hela munhålan och fundera på vilka smaker och nyanser du känner innan du sväljer eller spottar ut.

Avslutningsvis, upptäck eftersmaken och notera hur länge den håller sig kvar. Ta gärna en klunk kallt vatten innan det är dags att ge sig på nästa kopp.

Steg 3 - Bedömningen

En rad olika faktorer påverkar hur ditt kaffe smakar: Bönorna, i vilka proportioner de har blandats, rostningen, malningen, tillredningsmetoden. En del av smakskillnaderna är tydliga medan andra är mer svårfångade.

En sak som är lätt att sätta fingret på är skillnaden mellan en mörkrostad och en mellanrostad blandning. Det mörkrostade kaffet har en rikare karaktär med större fyllighet och längre eftersmak. Detta beror på att kaffeblandningen innehåller bönor av mycket hög kvalitet och som därför tål en riktigt mörk rostning. Den mörka rostningen lockar fram de aromatiska ämnena ur bönorna. Mörkrostat och mellanrostat kaffe skiljer sig även åt vad gäller färgen på det malda kaffet. Jämför gärna före bryggningen, så ser du den tydliga skillnaden.

Skillnaden mellan en kopp äkta espresso och en ”vanlig” kopp kaffe förklaras i sin tur både av tillredningen och råvaran. Espressons styrka och kraftfullhet är resultatet av espressomaskinens korta bryggtid och höga tryck, men också av urvalet av bönor i espressoblandningen.

Smaknyanser

Att upptäcka olika smaknyanser i kaffet blir bara roligare och intressantare ju mer du provar. Till en början blir uppgiften enklare om du letar efter nyanser som du känner från andra sammanhang. I de flesta kaffeblandningar kan du t.ex. finna smaknyanser som i olika hög grad påminner om en eller flera av följande bekanta grupper:

Fruktiga toner – liknande dem hos röda äpplen, svarta vinbär och röda bär

Friska toner – som påminner om citrusfrukter, gröna äpplen och fläder

Kryddiga toner – som kan föra tankarna till kardemumma, kanel, vanilj och hasselnötter

Mörka toner – som ofta kan återfinnas i choklad, tobak, lakrits och kakao



Vatten

Skrivet 2011-12-23 Klockan 21:49:27

Vatten

Värt att veta om vatten och kaffe

  1. Oavsett vilken bryggmetod du använder är det viktigt att vattnet har rätt temperatur, 92-96 grader, då det möter det malda kaffet. Är vattnet inte tillräckligt varmt kommer inte alla smakämnena fram. Använd en bra bryggare eller koka vattnet på spisen.
  2. Idag har de flesta svenska kommuner mellanhårt vatten, men lokala avvikelser förekommer. Ett mörkrostat kaffe innehåller mindre syra än ett mellanrost och är därför mindre beroende av vattnets hårdhetsgrad. En kopp ZOÉGAS SKÅNEROST är till exempel lika god, oavsett om du bor i Norrland eller Småland.
  3. Använd alltid så friskt vatten som möjligt när du brygger ditt kaffe. Låt vattnet rinna en liten stund så att du känner att det är ordentligt kallt.


Tips:
Ett glas kallt vatten till ”den svarta koppen kaffe” eller espresson förhöjer smakupplevelsen samtidigt som det släcker törsten.



brygg metoder

Skrivet 2011-12-23 Klockan 21:48:49

Espressomaskin

Vill du kunna göra en äkta espresso eller cappuccino behöver du en espressomaskin. För att få ett gott resultat varje gång rekommenderar vi en maskin med en effekt på minst 1400 W och ett tryck på minst 9 bar. Avgörande för hur din espresso blir, är hur hårt du packar kaffet i maskinens filterhållare. Kaffets malningsgrad och mängden kaffe (du bör ha ca 6-8 gram för en enkel espresso på 3-4 cl) avgör hur hårt du ska packa. Prova dig fram, det ska ta 20-30 sekunder för vattnet att rinna genom. Följer du dessa grundregler får du en härlig espresso med en heltäckande, tjock och gyllenbrun crema på toppen. En espressomaskin kräver ett finmalet kaffe. Välj mellan ZOÉGAS DELLA CASA och ZOÉGAS PALAZZO eller köp hem någon av våra blandningar som Hela Bönor och mal espresson själv.

Vanlig bryggare

För att få ett riktigt bra resultat bör du ha en bryggare med en effekt på minst 1100 W. Dels för att vattnet ska nå rätt temperatur, 92- 96 grader, dels för att vattnet ska rinna genom kaffet lagom fort. Vid traditionell bryggning är doseringen mycket viktig. (Tar du för mycket kaffe blir smaken besk, tar du för lite blir den tunn och karaktärslös). Dosera ett ZOÉGAS-mått (6,25 g) per kopp eller 10 msk till 8 koppar (1 liter) vatten. Alternativ: Värm vattnet på spisen och lyft bort kastrullen när vattnet nått kokpunkten. Häll vattnet genom filtertratten i omgångar. Rör runt lätt i kannan före servering för att få en jämn smak. Dosering enligt ovan.

Perkolator

En perkolator är lika enkel att använda som en vanlig bryggare, och du behöver inget filter. Perkolatorn består av två delar: I underdelen häller du på vattnet och i överdelen kaffet. När du slagit på bryggaren värms vattnet upp till ånga som passerar kaffet i överdelen. Använd vår grovmalda mörkrostblandning ZOÉGAS PRESSO och dosera 7 ZOÉGAS-mått till 1 liter vatten.

Mokabryggare

Ett enkelt sätt att få ett riktigt gott och kraftfullt kaffe som är en perfekt grund för till exempel en caffè latte. Resultatet jämfört med en espressomaskin skiljer sig främst i att du inte får någon crema på kaffet. Mokabryggaren finns i så gott som alla hem i Italien och blir allt populärare även på våra breddgrader. Skruva isär bryggarens över- och underdel.
Fyll underdelen med vatten upp till strax under ventilen. Fyll filtret med kaffe och packa jämnt men inte hårt. Sätt bryggaren på spisen på medelhög värme – när det slutar pysa är kaffet klart.
Använd någon av våra espressoblandningar ZOÉGAS DELLA CASA eller ZOÉGAS PALAZZO eller ”vanligt” mörkrostat ZOÉGAS bryggkaffe. Du kan också köpa hem någon av våra blandningar som Hela Bönor och mala kaffet själv.

Presskanna

Presskanna, eller bistrobryggare som de också kallas, har många fördelar. De är både praktiska och prisvärda och dessutom trevliga att ställa fram på bordet när man serverar kaffet. Sjud upp vatten på spis eller i vattenkokare. Använd ZOÉGAS PRESSO och dosera ett toppat ZOÉGAS-mått per kopp eller 6 msk till 0,5 liter vatten. Häll vattnet över kaffet och rör om. Låt dra i ca 4 minuter och pressa sedan långsamt ner filtret.



Från böna till kopp

Skrivet 2011-12-23 Klockan 21:48:08

vägen till mörkrostat kaffe

Vi svenskar är, efter finländarna, världens mest kaffeälskande folk. Är det någon dryck som vi kan kalla nationaldryck så är det kaffe. Vi dricker 4-5 koppar per person och dag och på ZOÉGAS köper vi in tusentals ton råkaffe per år.

Kaffets väg

Redan i inköpsprocessen börjar våra omsorger för att få fram ett kaffe av högsta kvalitet. Kaffeträd växer i ett band runt jordklotet mellan Norra och Södra vändkretsen och ju högre höjd det växer på, desto finare kvalitet.

Inköp

På ZOÉGAS köper vi huvudsakligen högvuxet kaffe från Sydamerika och Östafrika. Det krävs många års erfarenhet för att känna till hur man får de bästa kvaliteterna till bästa pris. Det har våra inköpare. De ska känna till kvalitet och karaktär på hundratals sorters råkaffe. Vi gör våra inköp via flera olika kanaler, t ex via agenter och "tradingbolag" som vi har daglig kontakt med. Kaffe köps på börserna i bl a New York och London. Priserna fluktuerar mycket kraftigt beroende på spekulation, frost, torka, naturkatastrofer, politiska beslut etc. Innan vi bestämmer oss för ett köp kontrollerar vi råkaffets kvalitet noggrant i vår kvalitetsavdelning.

Råkaffehantering

Nästan allt kaffe kommer i containers från ursprungsländerna via kontinenten till Helsingborg. Det tar ca 1 månad att skeppa hem kaffet. Vid akut brist på råkaffe kan vi köpa på spotmarknaden och få kaffet inom 48 timmar. Vid maximal kapacitet lossas 6 containers per dag, innehållande 250-320 säckar per styck, där varje säck vanligtvis väger 60 kg. Råkaffesäckarna töms genom att säckarna skäres sönder i en säcktömningsanläggning. Tomsäckarna pressas till balar och lämnas till soptippen. Kaffet rensas först enligt sållprincipen, därefter följer stenavskiljning, magnetrensning och transport till silo.

Rostning

Råkaffets kvalitet är naturligtvis mycket viktigt, men minst lika betydelsefull för smaken är rostningen och blandningen. När det gäller rostningen, som hos ZOÉGAS sker med naturgas, handlar det om att avbryta den i exakt rätt sekund. Först då kan kaffets alla fina smakämnen och härliga arom komma till sin fulla rätt. Det krävs mycket för att få fram ett bra mörkrostat kaffe. Man måste också göra en perfekt avvägd blandning av olika kaffesorter för varje rostningsgrad. Om någon kan kalla sig expert på det området så är det ZOÉGAS med en mer än hundraårig erfarenhet.

Paketering

Vi packar kaffe av olika blandningar, rostningsgrader och förpackningsstorlekar, men också med olika grovlekar från finmald espresso till omalda hela bönor. Förpackningarnas uppgifter är många och en av de viktigaste är att bibehålla kaffets kvalitet under så lång tid som möjligt. En faktor av stor betydelse i detta sammanhang är luftens syre som negativt påverkar kaffets kvalitet. Vid packning av kaffe strävar vi därför att ta bort luften ur förpackningen och för detta använder ZOÉGAS två olika metoder beroende på vilken typ av förpackning som ska tillverkas. Vakuumförpackning som ger hårda paket använder vi till kaffe som säljes i butik till konsumenter. För storhushållskaffe till restauranger etc. så avlägsnas luften i förpackningarna genom att man blåser in koldioxid som tränger undan luften.

Kvalitetsavdelningen

Här kontrolleras råkaffe, rostat kaffe och paketerat kaffe. Råkaffeproverna rostas och förbereds för avsmakning. Våra erfarna provsmakare betygsätter kaffet enligt en standardskala. Betygsättningen utgör underlag för våra inköp och hur partierna blandas in i recepten till de olika kaffeblandningarna. Rostat kaffe från rosteriet kontrolleras kontinuerligt på färg, fukt och smak för att vi alltid ska hålla en hög och jämn kvalitet. Löpande kontroll av färdigpackat kaffe utföres innan det slutligen frisläpps för att distribueras till våra kunder. Vi gör även lagringsprov som testas av våra provsmakare. På kvalitetsavdelningen bedöms också reklamationer och det är här vi följer upp nyheterna på kaffemarknaden, t ex nytt kaffe och nya kaffebryggare.



Färskmalet kaffe

Skrivet 2011-12-19 Klockan 12:54:55

Så lyckas du med färskmalet

Hur du förhöjer din kaffeupplevelse med hela bönor

Om du vill ha ett extra gott kaffe rekommenderar vi dig att mala ZOÉGAS hela bönor själv. Kaffet blir godare med alla utsökta smaker och all arom som frigörs precis före bryggning och den härliga doften av nymalet kaffe ger smakupplevelsen en ny dimension. Dessutom får du ditt kaffe malet precis som du vill ha det, anpassat efter din bryggmetod. Vi har bönor för alla favoritsmaker.

Vilken kvarn ska jag välja?

Det finns två slags kaffekvarnar: en med knivar och en med malskivor. Om du väljer den med knivar hackas bönorna sönder av de roterande knivarna. När kaffet är färdighackat bedömer du själv. Malningen kan bli ojämn från gång till gång, men precisionen är tillräcklig för ett gott bryggresultat för alla varianter utom espresso.

En kvarn med malskivor ger ett jämnare resultat för dig med höga krav på att alltid få ett lika gott kaffe. Du kan förinställa malningsgrad och oftast också malningstid. Och med en kvarn med malskivor är det också lätt att dosera rätt mängd kaffe för bästa resultat. Har du en
espressomaskin bör du ha en kvarn med
malskivor.

Hur väljer jag malningsgrad?

Det är bryggmetoden som avgör vilken malningsgrad som passar bäst.
Till en vanlig bryggare används mellanmalet (bryggmalet) kaffe. För bästa resultat bör bryggaren ha en effekt på cirka 1 400 W, så att vattnet får rätt temperatur (92-96 grader).

I en espressomaskin är det bäst att brygga med finmalet kaffe som packas relativt hårt. En vällagad espresso har en tjock och gyllene crema. Finmalet kaffe är också bäst att använda till en mokabryggare, som du ställer direkt på
spisplattan och ger dig en god espresso men utan crema.

Om du brygger i en presskanna eller i en
perkolator använder du helst grovmalet kaffe.
I perkolator packar du kaffet lätt i metallfiltret. När du använder en presskanna ska du koka upp vatten, hälla över kaffet, röra om och pressa ned efter ca 4 minuter.

ZOÉGAS bönor är av högsta kvalitet

Det är enbart de bästa och finaste bönorna som kan mörkrostas, eftersom bönor av sämre kvalitet annars får en bränd smak. Vi har över hundra års erfarenhet av att tillverka mörkrostat kaffe och ser till att trygga kvaliteten från böna till kopp.

Vi köper främst in högvuxet kaffe, för ju högre höjd bönorna växer på, desto finare blir kvaliteten. Genom rostningen frigörs sedan kaffets alla fina smakämnen och härliga aromer på bästa sätt. Blandningen av olika kaffesorter för varje rosningsgrad avvägs perfekt. Slutligen kontrolleras det rostade kaffets färg, fukt och smak noga. 

Vilken är din favorit?

Skillnaden mellan ZOÉGAS kaffeblandningar ligger i karaktärsdragen. Oavsett vilket mörkrost du väljer kan du alltid enkelt hitta en eller flera favoriter. I din butik finns ett brett sortiment av ZOÉGAS hela bönor, läs gärna mer om 

Lycka till och välkommen till en större kaffeupplevelse med ZOÉGAS hela bönor.



Mjölk

Skrivet 2011-12-19 Klockan 12:51:43

Mörkrostat kaffe ger en starkare upplevelseEndast kaffesorter av riktigt hög kvalitet tål att mörkrostas. Denna rostning ger ett fylligare och mer karaktärsfullt kaffe med en lång och ljuvlig eftersmak. Tack vare fylligheten i det mörkrostade kaffet kan du hälla på rejält med mjölk utan att förlora den fina kaffesmaken. Tillhör du dom som gärna dricker ditt kaffe ”au lait”, eller tycker om att prova olika kaffedrinkar gör du alltså klokt i att välja ett mörkrostat kaffe. En sak till: Har du känslig mage är det, tvärtemot vad många tror, mörkrost som är att föredra. Här är nämligen syrainnehållet betydligt lägre än i ett mellanrostat kaffe.

Njut av mörkrostat kaffe med varm mjölk!

Brygg ditt ZOÉGAS mörkrostade kaffe i vanlig bryggare eller mokabryggare. Använder du pressbryggare eller perkolator passar vårt grovmalda PRESSO bäst.

Häll det nybryggda kaffet i ett högt glas och fyll på med försiktigt värmd (60-65° är lagom) mjölk. Beräkna två delar mjölk till en del kaffe (mokabryggare: tre-fyra delar mjölk). Vill du ha skum på toppen vispar du enkelt upp mjölken med en visp eller mjölkskummare efter det att du värmt den.



Ny design..

Skrivet 2011-12-06 Klockan 10:15:26

tycks?

/ Jannike


Frågor

Skrivet 2011-12-04 Klockan 15:43:54


Hej igen!
Här är en intervju som jag har gjort utav min pappa och bror om deras kaffeberoende!
/ Jannike



Dålig uppdattering!

Skrivet 2011-12-03 Klockan 18:06:41

Hej! Inte varit så mycket energi på vårt arbete de senaste veckorna, men på måndag ska jag och Melinda prata om hur vi ska göra! För de är ju snart tid för att lämna in arbetet. Sist vi arbetade med vårt projekt så hade vi skaffat fram intervju frågor till folk som var på stan, men ingen hade knappt tid till att besvara dem. Så vi beslöt oss för att fråga de som vi känner om de dricker kaffe och hur dem började med det! Men vi återkommer på måndag! Trevlig helg! Jannike & Melinda!


RSS 2.0
Ladda ner en gratisdesign på www.designadinblogg.se/gratisdesign - allt om bloggdesign!